Dit jaar staat onze inspiratiedag volledig in het teken van het thema taal. Ben je benieuwd hoe jouw zomerschool kan inzetten op taalverwerving en al spelend kan werken aan taal? Schrijf je dan zeker in voor deze dag!

In de voormiddag focussen we op de theorie en achtergrond, speciaal voor coördinatoren. We bieden kader aan en zetten in op uitwisseling. Vanaf de lunch zijn ook zomerschoolbegeleiders welkom en maken we de concrete vertaling naar de praktijk!

 

Praktisch

Woensdag 3 mei 2023
Provinciehuis Antwerpen
Kon. Elisabethlei 22, 2018 Antwerpen

 

Programma

9u – 12u30: inspiratiemoment voor coördinatoren

Workshop “Taal en meertaligheid”

Meertaligheid biedt grote uitdagingen – maar evengoed grote kansen. In deze workshop bekijken we samen wat we onder meertaligheid kunnen verstaan en vooral ook hoe we ermee aan de slag kunnen gaan in de zomerscholen. Hoe creëren we een stimulerende context voor alle leerlingen? Hoe ondersteunen we hen? Wat kan ons, als begeleiders, daarbij helpen en handvatten bieden? We duiken in de praktijk en maken ook tijd voor uitwisseling.

Begeleider: Laurens gaf 13 jaar les in het secundair onderwijs. Als taalbeleidcoördinator werkte hij ook mee in het beleid van zijn school. Nu begeleidt hij scholen in leer- en veranderprocessen voor Schoolmakers CV. Hij werkt voor vzw ‘de Rand’ ook als schoolondersteuner voor de thema’s taal- en ouderbeleid in scholen in de Rand rond Brussel.

Workshop “Voorbereiding: van sollicitatiegesprek tot omkadering”

Met een sterke voorbereiding vergroot je de effectieve impact van je zomerschool! In deze workshop ontwikkelen we samen een concrete checklist voor het voorbereidingsproces. Je krijgt de kans om uit te wisselen en je te laten inspireren door de aanpak van andere coördinatoren.

Begeleiders: Lydwin Bulckens (Schoolmakers) en Suzanne Verkuijl (Speelmakers)

Workshop “Aantrekken en behouden van vrijwilligers”

Vrijwilligers vinden is niet vanzelfsprekend. Je zet een vacature online, maar er komt maar niemand op af. Hoe komt dat? En waarom lijkt het aantrekken van vrijwilligers bij andere organisaties wel vlot te gaan? In deze workshop bekijken we waarom je de werving best planmatig aanpakt. We geven tips over hoe je een aantrekkelijke vacature kan opstellen, en verkennen verschillende kanalen waarlangs je vrijwilligers naar je organisatie kan lokken. Daarnaast zullen we het ook hebben over hoe je de vrijwilligers kan binden aan je lokaal bestuur, zodat ze zich blijvend willen inzetten voor verschillende projecten.

Begeleider: Birgit Loos is stafmedewerker vorming en ondersteuning bij het Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk. Ze geeft o.a. vormingen over het werven, motiveren, begeleiden, … van vrijwilligers, de vrijwilligerswet en talentgericht en inclusief vrijwilligerswerk. Ze is het aanspreekpunt voor iedereen die vragen heeft over het vrijwilligersbeleid.


12u30 – 13u30: lunch en mogelijkheid tot kennismaking externe aanbieders


13u30 – 15u30: inspiratiemoment voor zomerschoolbegeleiders én coördinatoren

Workshop “spelen en leren integreren: samen taalactiviteiten ontwerpen”

Wanneer je spelen en leren integreert in je zomerschoolaanbod vergroot je de kans op diepgaand leren én vrijetijdsgevoel. In deze workshop ontdek je hoe je taalactiviteiten op een speelse manier vorm kan geven. We werken samen enkele leuke ideeën uit die je kan meenemen naar je eigen zomerschool. Extra aandacht gaat naar begeleidershouding: hoe kan je als begeleider de taalverwerving van kinderen stimuleren doorheen de ganse zomerschoolweek?

Begeleiders: Lydwin Bulckens (Schoolmakers) en Suzanne Verkuijl (Speelmakers)


15u30 – 16u: mogelijkheid tot napraten

 

Inschrijven

Schrijf je in voor deze inspiratiedag op 3 mei.

Skip to content